FUE hajbeültetés Budapest – Férfi hajátültetés

A FUE hajbeültetés módszer (Follicular Unit Extraction, vagyis tüszőegység kinyeréses technika) alapja a donor haj természetes, follikuláris egységeinek kinyerése a hajátültetéshez. A FUE eljárás során egy olyan eszközt használnak, amely kicsi, kör alakú bemetszést ejt a bőrön a follikuláris egység körül, elválasztva azt a körülötte lévő szövetektől. Az kivételi technika tekintetében létezik kézi és gépi forma is. Klinikánként változik, hogy ki melyik eljárást tartja hatásosnak és előnyösnek.

Klinikánkon a manuális, vagy kézi hajkivételi módszert és a gépi, vagy motoros eszközt egyaránt alkalmazzuk, annak megfelelően, hogy a páciens számára melyik kivételi eljárás a legelőnyösebb. Mindkét technikának megvan az előnye és hátránya, de alkalmazásuk mindenképp a donor terület egyedi sajátosságaitól függ. Legjobb minőség, versenyképes férfi hajbeültetés árak Budapesten a Boráros tér közelébe: kérjen ajánlatot!

FUE hajbeültetés Budapest - kedvező árak

Ezt a folyamatot ismétlik addig, amíg a hajátültetést végző orvos már elegendő follikuláris egységet (graftot) távolított el a tervezető haj kialakításához. A teljes procedúra néhány órát vesz igénybe, nagyobb hajmennyiség esetén két vagy három egymást követő napon is folytatódhat a beavatkozás. A donorterületen létrejövő sebek (melyek körülbelül 1 mm nagyságúak) teljesen begyógyulnak a hajátültetést követő hét-tíz nap alatt. A helyükön kicsiny fehér pontok maradnak melyeket eltakar a fej hátsó-oldalsó területein növő haj.

A donorterület kinyerésének ez a metódusa, a tüszőegységek egyesével való eltávolítása különbözteti meg a FUE módszert a FUT (Follicular Unit Transplant vagy tüszőegység átültetés ) módszertől. A FUT módszernél a donor hajat a hajas fejbőrből egy vastag, hosszú bőrsáv kimetszésével egyben távolítják el. Ezt később sztereomikroszkóp segítségével kisebb egységekre darabolják fel a haj beültetése előtt.

Miután a graftokat eltávolították, a fogadó (recipiens) bőrfelületen kis bemetszéseket ejtenek egy éles eszközzel, kijelölve ezzel a beültetendő graftok pontos helyét. A follikuláris egységeket ezután helyezik be a kialakított résekbe, ahol azok egészséges, új hajszálakat termelnek majd. A FUE és FUT módszer közti különbség a beültetendő graftok kinyerésében és a beültetett haj természetes hatásában van. A FUT módszerrel a nagyobb, négyzet alakú graftok miatt nem lehetséges azok mozaikszerű (természetes hatású) elhelyezése, ezért a beültetés gyakran babahajszerű hatást kelt (egy pontból sok hajszál majd üres hely és újabb ilyen pont).

A FUE hajátültetés – kinek javasolható?

A FUE hajátültetés az olyan páciensek számára is megfelelő, akik a hajukat az átültetés után röviden szeretnék hordani. A FUE módszer nem hagy maga után nagy, messziről is könnyen észrevehető heget. A FUE módszer előnyei közé tartozik az is, hogy aktív sportolóknak is ajánlható, mivel már röviddel a hajátültetés után lehet folytatni a testedzést. A FUE technika kiválóan alkalmazható a strip (FUT) módszerrel átültetett páciensek esztétikailag nem megfelelő hajhibáinak kijavítására is. Valamint a FUE eljárás esetén lehetőség van testszőrzet felhasználására a hajbeültetéshez (szakáll vagy egyéb szőrzet), így azok is megfelelő pótláshoz juthatnak, akiknek a donorterületük nem megfelelő.

A FUE hajátültetés legprogresszívebb felhasználása minden bizonnyal a FUT átültetésen átesett páciensek donorterületén létrejött heg eltüntetése. Ebben az esetben a donorterület más részeiről nyernek ki graftokat és azokat közvetlenül a hegszövetbe ültetik be.

Sokan egyszerűen csak azért döntenek a FUE módszer mellett, mert az eljárás kevésbé invazív mint a FUT és nem tűnik sebészeti beavatkozásnak. Az igazság az, hogy mindkét eljárás sebészi beavatkozásnak számít és a bemetszés mélysége mindkét esetben egyforma. A különbség a bemetszések módjában és a beültetés kinézetében van. A FUE eljárásnál sok kis kerek bemetszés található a donorterületen szétszórva míg a FUT módszernél egy nagy hosszúkás bemetszés keletkezik a donorterület közepén.

Hajbeültetés klinika Budapest

Az átültetendő hajszálak mennyisége

A szükséges hajszálak mennyiségének meghatározása nem könnyű feladat. A legjobb megközelítő értéket úgy kaphatjuk, ha lemérjük a fogadó terület nagyságát, és meghatározzuk annak esetlegesen meglévő hajsűrűségét (denzitométer vagy egy vállalkozó szellemű ismerős segítségével) egy négyzetcentiméteren. A természetes haj körülbelül 120-200 hajszál/ncm2 sűrűségű a fejtetőn és 200-260 hajszál/ncm2 sűrű a donorterületen. A beültetett haj sűrűsége általában 80-120 hajszál/ncm2 körül alakul, bizonyos esetekben (jó donorhaj) ennél nagyobb sűrűség is elérhető.

100 hajszál/ncm2-es hajsűrűség általában a legkevesebb, ami már optikalilag jó fedést biztosít egy teljesen kopasz területen (persze ennél sokkal jobb hatást lehet elérni kicsivel nagyobb például 120-as sűrűség alkalmazásával).

A beültetett terület nagyságát felmérni nehéz az egyenetlen területszélek miatt. Nagyjából azt lehet mondani, hogy ha a hajvonalat pl. a homlok felett kétoldalon a hajhiánynál 1 cm-t szeretnénk lejjebb hozni, az mindkét oldalon kb. 6 ncm2-es terület. Összesen tehát 12 ncm2 területet szeretnénk beültetni minimum 100 hajszál/ncm2 sűrűségűre. Ez 1200 átültetendő hajszálat jelent.

Műtét utáni időszak

Tekintettel arra, hogy a FUE módszernél jóval nagyobb donorterületre van szükség, mint a strip technikánál (nagyjából ötször annyi területre ugyanannyi hajszál kinyerésekor), egy nagyobb FUE beavatkozásnál az egész donorterületen le kell vágni a hajat a hajátültetés előtt 1 mm hosszúságúra. Ez rövid távon problémát okozhat némely páciensnél, aki egyébként hosszan szokta a haját hordani. Az apró sebek azonban sokkal gyorsabban gyógyulnak mint a FUT beavatkozásnál hagyott összevarrást igénylő seb, így már 7-10 nappal a beavatkozás után nem látható zavaró jele a beavatkozásnak.

Hajklinika Budapesten

A FUE és a FUT előnyei és hátrányai

A FUE és a FUT módszert gyakran hasonlítják össze annak ellenére, hogy a két eljárás teljesen különböző egymástól.

A FUE módszer előnyei közé sorolható, hogy kevésbé invazív, a sebet nem szükséges összevarrni a beavatkozás után. Ennek következtében a gyógyulás gyorsabb és nem hagy nagy észrevehető heget a beavatkozás. A beültetett területen a haj természetesebb látványt nyújt a kisebb graftok mozaikszerű, természetes fedést követő beültetési lehetősége miatt. A mikromotoros géppel végzett FUE hajbeültetés rövid műtéti idő alatt nagy mennyiségű haj átültetését teszi lehetővé.

A FUT módszer előnyei közé tartozik, hogy a donorterületnek csak a legnagyobb hajsűrűségű részét használja fel. Az egyes graftok ezért nagyobb hajsűrűségűek az összes graft számára vetítve.

Mindenkinek kellő tájékoztatás után magának kell eldöntenie, hogy az ő számára melyik a legmegfelelőbb módszer.

Kérjen Ingyenes Árajánlatot!

 loading…